Beroepskeuzetest

Home Oplossingen Beroepskeuzetest

Welke job past bij mij?

Een beroepkeuzetest kan je helpen om een antwoord te vinden op deze vraag. Op een bepaald moment stellen we ons allemaal deze vraag. Zeker aan het begin van onze loopbaan maar ook als we reeds een tijdje aan het werk zijn komt er een moment waarop we ons afvragen “Is dit het nu? Ga ik deze baan voor de rest van mijn leven doen?”

Beroepskeuzetest

Op basis van welke elementen evalueer je dan of een (nieuwe) job bij jou past? Traditioneel zijn salaris, werksfeer, werkzekerheid, work-life balance en locatie beslissend bij de keuze van een werkgever (bron: Randstad employer brand research 2023).

Maar toch zien we een sterke groei in ontevredenheid over onze job, vooral bij jongeren (bron: ALAN bevraging 2023). Een goed betaalde baan dicht bij huis is geen garantie op arbeidsvreugde. Het aantal werknemers dat langdurig uitvalt blijft stijgen en men spreekt over bore-out en burn-out alsof het epidemieën zijn. Kijken we dan wel naar de juiste zaken om te zien of een job bij ons past? Zeker in een context waarin we met zijn allen steeds langer (moeten) werken is het nuttig om daar eens stil bij te staan.

Duurzaam werk als oplossing

Duurzaam werk is werk dat je niet ziek maakt (psychisch en fysiek) en dat je als zinvol ervaart. Duurzaam werk geeft ‘goesting’ om te werken en om te presteren. Werk kan alleen duurzaam zijn als er een goede match is tussen jouw natuurlijke kwaliteiten (je talenten) en je werk. Wanneer je in je werk met je talenten aan de slag kan voelt het alsof er weinig afstand tussen wie je bent en wat je doet. Dit creëert een verbinding tussen jou en je werk. Deze verbinding geeft zuurstof aan motivatie, engagement en ontwikkeling.

Om te weten welk werk duurzaam is voor jou, moet je dus je talenten kennen. En je moet weten of er in je werk ruimte is om met je talenten aan de slag te gaan. Het maken van jouw Talentenpaspoort en het talentenDNA helpen je om deze vragen te beantwoorden.

welke job past bij mij

Ga aan de slag!

Een aantal van onze Talentenpaspoort coaches zijn gespecialiseerd in studiekeuze- en loopbaanbegeleiding. Neem contact met hen op. Je werk maakt een te groot deel uit van je leven om het over te laten aan toeval.