Wat zijn mijn talenten?

Home News Wat zijn mijn talenten?

Natuurlijke kwaliteiten

Jouw talenten zijn jouw natuurlijke kwaliteiten die je een voorsprong geven op anderen. Ieder van ons heeft natuurlijke kwaliteiten. Dit zijn kwaliteiten die je niet hebt moeten aanleren.

Je kan dit vergelijken met de natuurlijke kwaliteiten van verschillende houtsoorten.

You can compare this to the natural qualities of different types of wood.

  • Eik is van nature bijzonder hard en sterk.
  • Es is dan van nature weer licht en veerkrachtig.

De natuurlijke kwaliteiten van eik maken het een harde en sterke houtsoort. Maar als je met een eiken bijl gaat hakken dan merk je dat na een tijdje je pols pijn begint te doen. De harde eiken steel vangt immers de schokken van het hakken niet op. En als je met een eiken bijl heel hard gaat slaan dan breekt de steel omdat de steel niet meebuigt.

Daarom maken we essen bijlstelen en eiken draagbalken. Omdat we de natuurlijke kwaliteiten van de verschillende houtsoorten inzetten voor de taken die bij hen passen.

” Waarom doen we niet hetzelfde met mensen? Waarom gebruiken we de natuurlijke kwaliteiten (talenten) van mensen niet voor de activiteiten die bij hun kwaliteiten passen? “

Het antwoord is simpel. Omdat bedrijven vastzitten in het competentie-denken. Ze kijken naar de kant-en-klare, onmiddellijk inzetbare vaardigheden van de (nieuwe) medewerker. Ze zoeken naar bijlstelen en balken en kijken daarbij alleen naar de oppervlakkige kenmerken d.w.z. Wat is je diploma? Wat is je ervaring?
Maar wanneer de essen balk bezwijkt onder een grote belasting en de eiken bijlsteel breekt wanneer er hard gehakt wordt dan stelt men zich veel te weinig de vraag “Hebben we wel de persoon aangeworven die uit het juiste hout gesneden is?”.
Met Het Talentenpaspoort helpen we organisaties de WERKelijke talenten van mensen in kaart te brengen op een snelle en accurate manier. Talenten ontdekken en herkennen is de eerste stap in de juiste richting om van werk MOOI WERK te maken.